Major Klára
Tanulmányaim során ismerkedtem meg a mediáció módszerével, amit rendkívül életszerűnek és hihetetlenül eredményesnek találtam.Bővebben
Horváth Ida
Horváth IdaTanárként indultam, az ELTE magyar - pedagógia szakán szereztem első diplomáimat, majd fontosnak éreztem a látókör tágítását, következett a szociológia. Ám a középpontban mindig ott maradt a gyerek, és miután ő soha nem önmagában létezik, az őt körülvevő család.
Bővebben

Családi mediáció

A családi mediációt leggyakrabban párkapcsolati, házassági válságok, válóperes ügyek megoldására alkalmazzák. Manapság már családokat érintő más típusú konfliktusos esetekben is ajánlják, úgy mint szülő-gyerek problémák, testvérek, rokonok közötti viszály, vagy örökösödési ügyek megoldásához. Régóta húzódó, megoldhatatlannak tűnő történetek ezek, amikor a kommunikáció, a kapcsolat a felek között jórészt megszakadt, ezáltal ügyük patthelyzetbe került. Nem ritka, hogy perben állnak, és a lezárás éppen a mély válság miatt alaposan elhúzódik. Pedig a befejezés minden érintett érdeke lenne, hiszen a konfliktushelyzet megmérgezi és rányomja a bélyegét a mindennapi életre, testi és lelki problémákat okozhat.

A felmerült problémák megoldásában a mediáció hatékony, eredményes és hosszútávon működő segítséget nyújt.

Gyakran merül fel a kérdés: miként is oldódhat meg egy kilátástalannak tűnő helyzet rendezése idegenek segítségével, ha maguk az érintettek nem boldogulnak vele? A válasz többek között a mediáció pártatlanságában rejlik.

A konfliktusban állók azért lesznek képesek megoldást elérni, mert a mediáció módszerének segítségével érdemi kommunikációra, ezáltal megegyezésre válnak képessé. A mediáció módszere nem bírál, nem ítélkezik, nem minősít, hanem speciálisan az érintettekre szabott teljes körű megoldás elérését tartja fő feladatának. Az írásba foglalt megállapodás kizárólag konszenzus esetén jön létre, amelyet a Felek aláírásukkal hitelesítenek. A mediáció segítségével létrejövő megállapodás azért garantáltan működőképes, mert csakis az érintettek szempontjait és érdekeit veszi figyelembe. Vagyis a Felek nem ítéletet kapnak, hanem a saját életükhöz, igényeikhez, lehetőségeikhez alakítják a megállapodás minden pontját, amelyet éppen emiatt fognak betartani! 

A mediációs folyamat jelentősen rövidebb ideig tart és kevesebbe kerül, mint más konfliktusrendezési eljárások.

A mediáció a két féllel külön-külön történő, egyéni beszélgetéssel kezdődik. Miután a Felek beleegyeznek a mediációba elindulnak a közös találkozók. Egy mediációs ülés időtartama három óra.

Mediáció kizárólag az érintett felek önkéntes beleegyezése alapján lehetséges.

A mediátort titoktartás kötelezi az üléseken elhangzottakkal kapcsolatban.

Mediátori munkát kizárólag az igazságügyért felelős miniszter által regisztrált, az Igazságügyi Minisztérium névjegyzékében szereplő szakember végezhet.