Major Klára
Tanulmányaim során ismerkedtem meg a mediáció módszerével, amit rendkívül életszerűnek és hihetetlenül eredményesnek találtam.Bővebben
Horváth Ida
Horváth IdaTanárként indultam, az ELTE magyar - pedagógia szakán szereztem első diplomáimat, majd fontosnak éreztem a látókör tágítását, következett a szociológia. Ám a középpontban mindig ott maradt a gyerek, és miután ő soha nem önmagában létezik, az őt körülvevő család.
Bővebben

Horváth Ida

Tanárként indultam, az ELTE magyar - pedagógia szakán szereztem első diplomáimat, majd fontosnak éreztem a látókör tágítását, következett a szociológia. Ám a középpontban mindig ott maradt a gyerek, és miután ő soha nem önmagában létezik, az őt körülvevő család. Hogyan lehet tagjai között a megértést, egyáltalán a másik helyzetének, igényeinek, státuszának és szempontjainak harmóniáját megteremteni? - talán ebben a kérdésben summázható érdeklődésem centruma.

Olvasmányaim, majd konkrétan egy konferencia előadásai vezettek el a mediáció megismeréséhez.

Hogy mit csinál a mediátor? Közvetít. Közvetít olyan konfliktusban álló emberek között, akik maguk már nem képesek szóba állni egymással -, fordíthatjuk le nagyon hétköznapi módon ennek a tevékenységnek a lényegét. De hiszen én egész életemben ezt csináltam, lepődtem meg, csak éppen nem tudtam, hogy ez egy külön szakma. Valahogy úgy jártam, mint Molière hőse, aki csodálkozik, amikor megtudja, prózában beszél. Ekkor kerestem meg a képzés lehetőségét, hogy megtanuljam a mediáció elméleti alapjait.Mediátor lettem, ám szívesebben mondom, családi mediátor, mert fontosnak tartom, hogy a mediációt, mint technikát elsősorban olyan terepen hasznosítsam, amelyen biztos lábakon állok.

A tanulásnak azonban nincs vége, mái napig tart. Legtöbbet azoktól az emberektől, azoktól a pároktól tanulom, akik megtisztelnek bizalmukkal. Eszköznek tekintem magam, aki abban igyekszik segíteni, hogy ők ketten egyaránt nyertesnek érezhessék magukat akkor, amikor a mediációs folyamat befejeztével odaírják a megállapodásra a nevüket. Hogy sajátjuknak fogadják el a megoldást.